tiistai 1. tammikuuta 2013

Marmeladi veriappelsiineista

Alkuvuoden kausituotteiden ykkösiin kuuluu ehdottomasti veriappelsiinit! Italialaiset, ohutkuoriset veriappelsiinit ovat puristinvastaavan mukaan parhaita sitruksia aamupalamehuhyötysuhteeltaan. Itse odotin tämän talven ensimmäistä erää marmeladireseptikokeilun toivossa.

Brittireseptien mukaan appelsiinimarmeladiin tarvitaan 'sevillan appelsiineja', jotka meillä päin tunnettaisiin pomeransseina, jos niitä saisi tuoreena jostain ostaa. Hedelmätiskin pomeranssipyramidia odotellessa marmeladireseptikokeiluun pääsi siis sisilialaiset sitrukset.

En tainnut aloittaa helpoimmasta reseptistä, appelsiinien käsittely on yllättävän työlästä hommaa. 'Ball Complete Book of Home Preserving' -kirjan marmeladireseptissä veriappelsiinin kuoret ryöpätään kahteen kertaan. Ryöppäyksen jälkeen kuorista on helppo raaputtaa vaalea osa pois. Appelsiinien hedelmälihan leikkaamiseen irti seinämistä tarvitaan terävää veistä. Ja malttia.

Veriappelsiinimarmeladi

800 g veriappelsiineja
vettä
750 ml sokeria

  1. Leikkaa appelsiineista kannat irti.
  2. Tee kuoriin neljä viiltoa ja kuori appelsiinit. Veriappelsiinin kuori irtoaa helposti, ja kuoripalaset kannattaakin pitää mahdollisimman isoina. Isoista kuoripaloista on ryoppäykseen jälkeen helpompi raaputtaa valkoinen osa irti.
  3. Ryöppää kuoret kahdesti.
    1. Laita kuoret kattilaan, ja peitä ne kylmällä vedellä. Kuumenna kiehuvaksi, ja anna kiehua 10 minuuttia.
    2. Kaada vesi pois, peitä uudestaan kylmällä vedellä, kuumenna ja anna kiehua 10 minuuttia.
  4. Huuhtele kuoret kylmällä vedellä, ja anna jäähtyä hetken. Raaputa sitten lusikalla valkoinen osa kuorista irti.
  5. Leikkaa kuoret ohuiksi, pitkiksi viipaleiksi. Viipaleiden paksuus määrittää tuleeko marmeladista 'thick cut', 'medium cut' vai 'thin cut' -tyyppistä. (Tosin lontoolaisen ruokakaupan marmeladihyllyllä viimeksi vieraillessa 'thin cut' -marmeladeissa ei ollut kuorta laisinkaan..)
  6. Leikkaa hedelmäliha irti seinämistä. Jotta leikkausoperaation aikana väistämättä heruvan mehun saa talteen, kannattaa operoida kulhon päällä.
    Helpoiten hedelmälihan irrottaminen onnistuu kun leikkaat ensiksi irti kokonaisen appelsiinin ulkokalvot. Tämän jälkeen yksittäiset lohkot saa leikattua irti väliseinämistä.
    Ihan kaikkea hedelmälihaa ei välttämättä saa talteen veitsellä, joten purista lopuksi seinämäkalvoroippeista kaikki irtoava mehua ja hedelmäliha.
    Hedelmälihaa ja mehua tulee n. 5 dl.
  7. Laita kuoret ja hedelmäliha/mehu kattilaan ja lisää 5 dl vettä (seuraavalla kerralla voisi kokeilla lisätä veden sijasta veriappelsiinimehua?). Anna kiehua n. 30 minuuttia, kunnes kuoret ovat pehmenneet ja seosta on jäljellä n. 7,5 dl.
  8. Lisää sokeri ja anna seoksen kiehua reippaasti n. 20 minuuttia. Seos kiehuu kasaan ja paksuuntuu. Voit kokeilla marmeladin hyytymistä laittamalla lusikallisen kuumaa seosta pakastimessa viilennetylle lautaselle. Seoksen tulisi jähmettyä n. minuutissa niin että tökätessä sitä sormella pinta rypistyy. Jos pinta ei rypisty, kiehuta lisää - hyytyminen riippuu hedelmissä luonnostaan olevasta pektiinimäärästä. Happamat hedelmät hyytyvät nopeammin.
    Jos olet yhtä malttamaton kuin minä, voi lisätä 2 tl pektiinijauhetta (saa mm. apteekista). Pektiinijauhetta ei voi lisätä seokseen sellaisenaan: sekoita pektiinijauhe samaan määrään sokeria (2 tl) ja lisää kiehuvaa vettä. Sekoita kunnes pektiini on liuennut. Lisää pektiiniliuos marmelaadiin ja anna kiehua n. 1 minuutti. Pektiinin avulla marmeladi alkaa hyytymään voimakkaasti jo kattilassa.
  9. Purkita marmeladi puhtaisiin purkkeihin, täytä piripintaan. Nauti olutpaahtoleivän päällä.

1 kommentti:

  1. Lauantaiaamun effortti: kolme ja puoli tuntia äherrystä Sisilian auringon kypsyttämien ihanien mehukkaisen hedelmien kanssa. Melkein siinä kuoria kaapiessa kypsyi itsekin, joten toivon että vaiva kannatti Ainakin purkit näyttää päällepäin tosi hyviltä. Lisäsin sokerin kanssa kiehumaan myös vaniljatangon. Huomenna testataan paahtoleivän kanssa.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.