sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Olutpaahtoleipä

Paahtoleipäkilpailuun Juurekkaan kanssa ilmoittautuu tämä mainio, alun perin italialaiselta blogisivulta Nastro di Raso [grazie!] löydetty herkkupala.
Tällä määrällä saa isossa vuoassa paistetun paahtoleivän tai 12-13 kpl noin 80-grammaisia sämpylöitä.

Ainekset:
300 g puolikarkeita vehnäjauhoja
300 g erikoisvehnäjauhoja
2,5 - 3 dl vaaleaa huoneenlämpöistä olutta
40 g hunajaa
20-30 g tuoretta hiivaa
4 rkl neitsytöljyä
1 kananmuna
1 tl suolaa

Sekoita hiiva ja hunaja oluen joukkoon. Sekoita kulhossa jauhot, suola, muna, öljy ja lisää olutseos mukaan. Vaivaa hyvin ja laita taikina peitettynä kohoamaan noin pariksi tunniksi vedottomaan paikkaan. Taikina kohoaa reippaasti.

Vaivaa taikinaa mahdollisimman vähän tässä vaiheessa. Muovaa siitä joko paahtoleipä ja laita se öljyttyyn vuokaan tai muovaa taikinasta sämpylöitä. Nostata leipä tai sämpylät uudelleen noin tunnin verran peitettyinä. Koska taikina on löysää, peite ei saisi koskea sen pintaan, jottei se tartu kiinni.
Kun leipä tai sämpylät ovat kohonneet suunnilleen kaksinkertaisiksi, paista leipää 25-30 minuuttia 170-asteisessa uunissa, sämpylöitä lyhyemmän aikaa.
Tämä leipä jos mikä toivottaa jo pelkällä tuoksullaan tervetulleeksi väsyneen toimistoduunarin, joka rankan päivän jälkeen avaa kotioven.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.