sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Pyöräilijän perunaleipä

Ylettömästä perunankeitosta inspiroituneena Hedhin 'Bröd & kaffebröd'-kirjasta kaivettiin esiin perunaleipä. Alkuperäinen resepti on kaksipäiväinen, ensimmäisenä päivänä tehtäisiin esitaikina, jonka tässä korvasin muutama päivä sitten ruokituilla vehnä- ja ruisjuurilla.

Leivän muoto on erikoinen; sen tulisi muistuttaa pyöränsatulaa. Varsin sopiva muoto kun leivonnan taustahälinänä on olympialaisten maantiepyöräilykisa. Leipä myös voidellaan ennen nostatusta löysällä ruisjauho-oluttaikinalla, joka saa pinnan muistuttamaan liiterin taakse unohtuneen pyörän ahavoitunutta nahkasatulaa.

Potatisbröd med öltopping

2 kpl

Leipätaikina

125 g ruisjuurta*
175 g vehnäjuurta*
175 g keitettyjä perunoita
360 g hiivaleipäjauhoja
175 g olutta
7 g hiivaa
15 g merisuolaa

Olutkiille

100 g olutta
57 g hienoja ruisjauhoja
2 g tuorehiivaa

1. Mittaa kulhoon kaikki ainekset paitsi suola.
2. Vaivaa 10 minuuttia.
3. Lisää suola ja jatka vaivaamista 5 minuuttia. Hedh kehoittaa välttämään ylivaivaamista, jottei perunan tärkkelys haittaa sitkon kehittymistä.
4. Anna taikinan levätä öljytyssä kulhossa jääkaapissa 1 h. Painele taikina kasaan puolessa välissä.
5. Tee kiille sekoittamalla olut, jauhot ja hiiva tasaiseksi massaksi. Anna seistä n. 30 min.
5. Jaa taikina kahtia ja pyörittele paloista pallot. Anna pallojen levätä 5 minuuttia.
6. Kauli palloista pyöreät levyt, halkaisijaltaan n. 20 cm.
7. Taittele pallon kaksi sivua siten, että muoto muistuttaa kolmionmallista polkupyöränsatulaa. Käännä kolmiot siten että taitoksen saumat jäävät pöytää vasten.
8. Sivele satulat olutkiilteellä ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Jauhoja kannattaa laittaa niin paljon että kiille peittyy ja leipien päälle voi laittaa leivinliinan.
8. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä n. 1 h, kunnes leipien pinta on repeillyt reilusti (muistuttaa nostatettua ruislimppua).
9. Paista 10 minuuttia 250 C ja n. 30 minuuttia 200 C.



* Alkuperäisen reseptin esitaikina

125 g vettä
1 g tuorehiivaa
175 g täysjyväspelttijauhoja

1. Sekoita ainekset ja vaivaa 5 minuuttia.
2. Anna taikinan nousta öljytyssä astiassa jääkaapissa yön yli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.