sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Mustikkaleipä


Tämä marjainen ohje on alunperin Jan Hedhin Mestarileipurin leipäkirjasta. Leipä sopii erinomaisesti aamiaisleiväksi, esimerkiksi vuohenjuuston kanssa. Terveisiä vaan sinne mustikkametsään.

Tästä määrästä saa kolme isoa vuokaleipää.

Ensimmäinen päivä – esitaikina
3 g hiivaa
150 g vettä
250 g vehnäjauhoja
4 g suolaa

Toinen päivä – taikina ja leivonta
20 g hiivaa
400 g vettä
620 g vehnäjauhoja
100 g hienoja ruisjauhoja
60 g hunajaa
200 g mustikoita
40 g voita
16 g suolaa
120 g saksanpähkinärouhetta

Esitaikinan teko
Liota hiiva veteen ja sekoita neste jauhoihin. Vaivaa taikinaa reilut 10 minuuttia, lisää suola ja vaivaa vielä pari minuuttia. Laita taikina voideltuun kannelliseen muovilaatikkoon ja anna kohota jääkaapissa seuraavaan päivään.

Taikina ja leivonta
Liota hiiva veteen ja lisää joukkoon esitaikina, jauhot, hunaja ja mustikat.

Vaivaa taikinaa pienellä nopeudella noin 3 minuuttia, lisää voi ja jatka vaivaamista vielä reilut 10 minuuttia. Lisää suola ja jatka vaivaamista noin 6 minuuttia, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Tee sitkokoe.

Kun taikina alkaa olla kohotusvalmis, lisää saksanpähkinärouheet ja sekoita taikina tasaiseksi.

Anna taikinan kohota öljytyssä kannellisessa muovilaatikossa noin tunnin verran. Painele taikina kokoon kerran puolen tunnin kohotuksen jälkeen.

Kumoa taikina jauhotetulle leivinlaudalle ja jaa kolmeen yhtä suureen osaan. Itse käytin silikonialustaa, jotta mustikka ei värjäisi puista leivinlautaani.

Muotoile taikinapaloista vuokaleivät ja laita ne voilla voideltuihin vuokiin. Siivilöi pinnalle vehnäjauhoja ja anna kohota liinan alla tunnin verran noin kaksinkertaisiksi.

Laita leivät 250-asteiseen uuniin, höyrytä leivät suihkuttamalla uuniin vettä. Viiden minuutin kuluttua laske lämpö 180 asteeseen. Noin 10 minuutin kuluttua avaa uunin luukku hetkeksi. Paista leipiä noin 40 minuuttia, kunnes sisälämpötila on noin 98 astetta.

Kumoa leivät vuoista ja laita ne vielä hetkeksi uuniin, jotta kuoresta tulee kovempi.



2 kommenttia:

  1. Tein puolikkaan satsin, josta tuli yksi iso vuokaleipä ja kaksi muffinsikokoista kateleipää. Lisätyissä kuvissa myös taikinan upea väri! Ei lisäaineita!

    VastaaPoista
  2. Hienosti näkyy upea väri taikinassa. Ja pähkinät antaa mukavan tuntuman syödessä, eikö vaan. Tein tänään ohjeen mukaisen satsin ja siitä tuli kaksi isoa vuokaleipää ja yksi pienempi, taikinaa oli noin 2kg kohotusvaiheessa. Just ja just jaksoi Mr Wood pyörittää.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.