torstai 17. toukokuuta 2012

Ohra-aprikoosileipä


Manie vinkkasi Juurekasta suuresti tuotenimivalinnallaan piristäneen pienleipomon olemassaolosta. Juureva-leivistä ensimmäiseksi testiin pääsi täysjyväohra-aprikoosileipä. Mainio aamiaisleipä .. ja koostumus varsin kotonaleivotun oloinen, siis ei mitenkään erityisen kuohkeaa ja kohonnutta vaan täysjyvämäisen mehevää mutta rakeista/murenevaa.

'Kotonaleivottua'-arvio inspiroi kokeilemaan onnistuisiko itse tekemään jotain samankaltaista. Tässä reseptissä on käytetty julkeasti käänteistekniikkaa, eli jauhojen ja suolan suhde on sama kuin Täysjyvä-Gourmet:n leivässä. Leipä ei ole aivan 100% täysjyvää sillä lähtökohtana on vehnäjuuri. Tietysti vehnäjuurta voisi ruokkia useamman kerran täysjyväjauhoilla jolloin juuressa normaalisti käytettyjen hiivaleipäjauhojen osuus pienenisi kerta kerralta...

Vaihe 1 - juuren ruokinta

43 g vehnäjuurta
43 g vesi
86 g täysjyväjauhoja

Sekoita ja anna seistä huoneenlämmössä 4-8 h.

Vaihe 2 - taikina

172 g täysjyväjuurta
86 g täysjyväjauhoja
67 g ohrajauhoja
67 g ohrahiutaleita
147 g vettä
8 g siirappia
4 g suola
30 g kuivattuja pehmeitä aprikooseja (pehmeät eivät tarvitse liotusta)

1. Mittaa kulhoon kaikki ainekset paitsi suola ja aprikoosit.
2. Vaivaa n. 10 minuuttia.
3. Lisää suola ja jatka vaivaamista n. 5 minuuttia.
4. Pilko aprikoosit ja lisää ne taikinaan käsin vaivaten.
5. Anna taikinan levätä öljytyssä kulhossa huoneenlämmössä n. 1,5 h.
6. Leivo taikinasta pieni vuokaleipä. Tee esimerkiksi 1,5 l vuokaan väliseinä leivinpaperista ja uuninkestävästä mittakupista.
7. Nostata leipää jääkaapissa 8-12 h.
8. Paista 5 minuuttia 250 C ja n. 35 minuuttia 200 C kunnes sisälämpötila on 93 C.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.