tiistai 29. toukokuuta 2012

Jan Hedhin pikkuleipäkimara

Nämä reseptit ovat Jan Hedhin kirjasta 277 sorter kakor. Kustantaja on kehunut kirjaa reseptikirstuksi, kulttuuriteoksi ja ruotsalaisen konditoriaperinteen perusteokseksi. Jan Hedh onkin itse todennut, että perinteisiin ruotsalaisiin leivonnaisiin sisältyy paljon mielenkiintoisempia tuotoksia kuin Amerikasta levinneet browniesit ja kuppikakut. Hör hör!

Jos ruotsalaisten sanotaan olevan viisi vuotta edellä juurileivissä, päteeköhän sama pikkuleipiin?

Kuvassa on muutes keksien lisäksi Hedhin puoliympyränmallisia appelsiinikakkusia.


******************


Sandrullad småbröd

25 kpl/pellillinen

112 g voita (huoneenlämpöistä)
30 g tomusokeria
13 g kaakaojauhetta
150 g karkeita vehnäjauhoja

25 g mantelilastuja hienonnettuina

1. Sekoita voi ja sihdattu tomusokeri ja kaakao Kenwoodin K-vatkaimella tasaiseksi massaksi.
2. Lisää jauhot pienissä erissä. Yritä sekoittaa niin vähän kuin mahdollista.
3. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. tunniksi.
4. Tee taikinasta tanko, jonka halkaisija on n. 3,5 cm. Silikonialusta sopii tähän puutasoa paremmin.
5. Levitä hienonnetut mantelilastut leivonta-alustalle ja pyörittele tankoa niin kauan että se on peittynyt kauttaaltaan manteleilla.
6. Kääri tanko tuorekelmuun ja laita pakastimeen siksi aikaan kun uuni lämpenee.
7. Laita uuni lämpenemään 190 C asteeseen.
8. Leikkaa tangosta n. 12 g keksejä terävällä veitsellä ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. 12 g on suunnilleen niin ohut kuin tangosta pystyy leikkaamaan.
9. Paista n. 10 minuuttia.

******************

Franska pepparkakor

30 kpl / pellillinen

112 g voita (huoneenlämpöistä)
33 g tomusokeria
33 g tummaa muscovadosokeria
3 g kanelia
2 g inkivääriä
2 g neilikkaa
125 g karkeita vehnäjauhoja
hyppysellinen ruokasoodaa
50 g mantelilastuja
25 g karamelisoitua appelsiininkuorta

1. Sekoita voi ja sihdattu tomusokeri Kenwoodin K-vatkaimella tasaiseksi massaksi.
2. Lisää mausteet ja muscovadosokeri sekä jauhot pienissä erissä. Yritä sekoittaa niin vähän kuin mahdollista. Lisää lopuksi mantelit ja appelsiininkuori.
3. Tee taikinasta suorakulmainen tanko, jonka sivut ovat n. 3 x 6 cm. Silikonialusta sopii tähän puutasoa paremmin.
4. Kääri tanko tuorekelmuun ja laita pakastimeen n. 2 tunniksi.
5. Laita uuni lämpenemään 200 C asteeseen.
6. Leikkaa tangosta n. 12 g keksejä terävällä veitsellä ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. 12 g on suunnilleen niin ohut kuin tangosta pystyy leikkaamaan.
7. Paista n. 10 minuuttia.

******************

Shackrutor

n. 25 kpl

40 g tomusokeria
20 g vaniljasokeria
150 g voita (huoneenlämpöistä)
200 g karkeita vehnäjauhoja
10 g kaakaojauhetta

Voiteluun

1 kananmuna
1 keltuainen
ripaus suolaa

1. Sekoita voi, sihdattu tomusokeri ja vaniljasokeri Kenwoodin K-vatkaimella tasaiseksi massaksi.
2. Lisää jauho pienissä erissä.
3. Ota taikinasta 140 g pala ja sekoita siihen kaakaojauhe.
4. Kääri taikinat tuorekelmuun ja laita jääkaappiin n. tunniksi.
5. Vatkaa kananmunat ja suola tasaiseksi seokseksi.
6. Kauli suklaataikinasta n. 1,5 cm paksuinen levy (n. 12 x 12 cm) ja voitele se munaseoksella.
7. Ota valkoisesta taikinasta 140 g pala ja kauli siitä samankokoinen levy kuin suklaataikinasta.
8. Laita valkoinen taikina voidellun suklaataikinan päälle, kääri levyt tuorekelmuun ja laita pakastimeen n. 10 minuutiksi.
9. Leikkaa levystä 1,5 cm levyisiä tankoja (jos levyn kapeampi sivu oli 12 cm, tankoja pitäisi tulla 9 kpl).
10. Yhdistä 3 tankoa yhdeksi paksuksi tangoksi siten että valkoinen ja suklaataikina tulevat aina vastakkain. Paksuja tankoja tulee 3 kpl.
11. Kauli jäljellä oleva valkoinen taikina 3 ohueksi levyksi ja voitele ne munaseoksella.
12. Kääri paksut tangot levyihin ja laita ne pakastimeen siksi aikaa kun uuni lämpenee.
13. Laita uuni lämpenemään 190 C asteeseen.
14. Leikkaa tangosta n. 12 g keksejä terävällä veitsellä ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. 12 g on suunnilleen niin ohut kuin tangosta pystyy leikkaamaan.
15. Paista keksejä n. 10 minuuttia.











****************** 

Kurt Lundgrens citronbrysselkex

n. 30 kpl

1 sitruuna
32 g manteleita
32 g sokeria
65 g voita huoneenlämpöisenä
113 g tomusokeria
6 g vaniljasokeria
200 g karkeita vehnäjauhoja

sokeria

1. Pese sitruuna ja raasta kuori pieneksi silpuksi.
2. Tee mantelimassa sekoittamalla sokeri ja mantelimassa monitoimikoneen leikkurilla tms. Mantelimassan tulisi olla pehmeää, jopa hieman voi/tahnamaista.
3. Lisää puolet voista sekä sitruunankuori mantelimassan sekaan ja sekoita tasaiseksi massaksi Kenwoodin K-vatkaimella.
4. Lisää sihdattu tomusokeri ja vaniljasokeri ja jatka sekoittamista.
5. Lisää loppu voi ja vehnäjauhot pienissä erissä. Vältä taikinan ylisekoittamista.
6. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin n. tunniksi.
7. Tee taikinasta tanko, jonka halkaisija on n. 3,5 cm. Pyörittele tanko sokerissa ja kääri se kelmuun. Laita tanko pakastimeen siksi aikaa kun uuni lämpenee.
8. Laita uuni lämpenemään 190 C.
9. Leikkaa tangosta n. 12 g keksejä terävällä veitsellä ja laita ne leivinpaperin päälle pellille. 12 g on suunnilleen niin ohut kuin tangosta pystyy leikkaamaan.
10. Paista keksejä n. 12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.