torstai 5. huhtikuuta 2012

Glorian R&V:n pääsiäisleivän korjauspainos

Juureilijoiden joululeivonnassa ei ehditty kokeilla panettone-reseptejä. Uudenvuodenlupaukseksi täten kirjattiin samasta taikinasta valmistettava pääsiäisleipä, Colomba di Pasqua. Sekä panettone että colomba ovat ilmavia, hiivalla nostatettuja makeita leipiä. Suomessa tämä leipätyyyppi sopisi maun ja koostumuksen puolesta pullakategoriaan, onhan taikinassa kananmunia ja voita. Itänaapurien baba ja kulitsa - ja juutalaisten challah - ovat saman suvun lapsia.

Juurekas huomasi riemastuksekseen, että Glorian Ruoka & Viini -lehden kevätnumeroon oli päässyt mukaan 'Vanhan ajan pääsiäisleipä', jonka kuvaus lupasi pullaleipätyyppistä herkkua. Reseptin jauhomäärään lienee kuitenkin lipsahtanut painovirhe. Tässä Juurekkaan koekeittiössä muokattu resepti.

Pääsiäispulla

250 g maitoa
25 g tuorehiivaa
25 g sokeria
350 g puolikarkeita vehnäjauhoja
sahramia
1 appelsiinin kuori
4 g hienoa merisuolaa
65 g voita
80 g karpaloita/rusinoita/muita kuivattuja hedelmiä

kananmuna
manteli/pähkinärouhetta

1. Mittaa kulhoon kaikki ainekset paitsi suola, voi ja hedelmät.
2. Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia.
3. Lisää suola ja jatka vaivaamista n. 2 minuuttia.
4. Lisää voi ja jatka vaivaamista n. 3 minuuttia.
5. Lisää hedelmät taikinaan käsin vaivaten. Koneella vaivaten kuivatut hedelmät usein hajoavat ja värjäävät taikinan.
6. Nostata taikinaa öljytyssä kannellisessa kulhossa n. 1 h huoneenlämmössä/yön yli jääkaapissa.
7. Leivo taikinasta pitko ja laita se voideltuun 1,5 vuokaan . Jan Hedhin mukaan pitkomuodossa leivän sisuksesta tulee pehmeämpi.
8. Nostata pitkoa n. 1 h huoneenlämmössä.
9. Voitele pitko vatkatulla kananmunalla ja ripottele pinnalle manteli- tai pähkinärouhetta.
10. Paista pitkoa 250 C 5 minuuttia + 200 C n. 25 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 90 C. Kumoa pitko vuoasta ja jatka paistamista kunnes sisälämpötilä on 93 C.
11. Jäähdytä liinan alla.

... Syö 1. kerran aamupalaksi tuorejuuston kera. Toinen kierros jo hieman kuivahtaneelle leivälle on amerikkalainen versio köyhistä ritareista:

Köyhät ritarit appelsiinivoilla ja vaahterasiirapilla
1 kananmuna
2,5 dl maitoa
vaniljasokeria
kardemummaa

voita
appelsiininkuorta
vaahterasiirappia

1. Tee appelsiinivoi: Raasta appelsiininkuorta pehmeän voin sekaan.
2. Kasta leipäviipaleet vaniljasokerilla ja kardemummalla maustettuun munamaitoon.
3. Paista runsaassa voissa.
4. Tarjoile appelsiinivoin ja vesihauteessa lämmitetyn vaahterasiirapin kanssa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.