lauantai 5. marraskuuta 2011

Naanleipä

Lauantai-illaksi tuli tehtyä lammascurrya pitkällä kaavalla (Jamie Oliverin reseptin on blogiuttanut onnistuneesti Puolialaston kokki).

Kaveriksi kokeilussa tee-se-itse naanleipää. Taikinasta tuli erinomainen käsitellä ja mausta juuri sopivalla tavalla aavistuksen makea.

Aikaisemmilla satunnaisgooglailuilla resepteillä on tullut liikaa hiivalta maistuva leipä. Tällä kertaa päätin kokeilla pientä tuorehiivamäärää ja pitkää nostatusta jääkaapissa. Toimii! Tai sitten salaisuus oli Hakaniemen etnisistä kaupoista joskus hankittu Semolina-jauho...

Naanleipä
2 kpl

2 rkl jugurttia/piimää
1,25 dl vettä
1,5 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl semolinajauhoja (durum)
2 murua tuorehiivaa (1 muru = herne?)
1 tl sokeria
hyppysellinen ruokasoodaa
1 rkl öljyä
1 tl hienoa merisuolaa

1. Mittaa kaikki ainekset lukuunottamatta öjyjä ja suolaa kulhoon.
2. Vaivaa Kenwoodin pienimmällä nopeudella n. 5 minuuttia.
3. Lisää öljy ja suola ja jatka vaivaamista keskinopeudella n. 3 minuuttia. Taikina on kimmoisaa ja irtoaa hyvin kulhosta.
4. Siirrä taikina öljyttyyn, kannelliseen muovilaatikkoon ja nostata jääkaapissa n. 6 tuntia. Taikina ei nouse jääkaapissa juuri lainkaan, ainoastaan pehmenee/notkistuu entisestään.
5. Nosta taikina huoneenlämpöön noin tuntia ennen kuin aiot syödä. Laita uuni ja pizzakivi lämpenemään 275 C asteeseen (tai kuumemmaksi).
6. Noin 45 minuutiin jälkeen painele taikina kokoon ja jaa se kahteen osaan. Pyörittele palat kimmoisiksi palloiksi ja lytistä ne levyiksi (noin 10 cm halkaisija). Anna levyjen levätä liinan alla n. 10 minuuttia.
7. Leivo levyistä kaulimella tai pulikalla pitkiä, soikeita, pisaranmallisia ohuita leipiä. Taikina on pehmeää ja helppo kaulia (leipä ei vetäydy kauliessa kokoon).
8. Paista kostutetussa uunissa 2-3 minuuttia.
9. Voitele leivät voisulalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.