sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Sultsinat mannapuurolla


Sohvalukemisena olevasta Karjalaisesta keittokirjasta (Pirkko Sallinen-Gimpl 2002) selvisi, että (karjalan-)
piirakkakuoritaikinan sisään voi kietaista myös mannapuuroa. Mannapuurofanina kokeiluun meni ensin sultsinat, karjalaiset burritot.

Sultsinat näyttävät olevan karjalanpiirakoita hätäisemmän kokin piirakoita - kuoret paistetaan voitelemattomalla valurautapannulla (tai suoraan puuhellan valurautakannella) ja sisukseksi keitettävä mannapuuro valmistuu reilussa kymmenessä minuutissa. Karjalanpiirakoita ei tulisi koskaan tehtyä vain muutamaa kappaletta, sultsinoista tulleekin ehkä piirakoiden arki-iltaversio?

Enpä ole koskaan sultsinoita maistanut tai edes nähnyt, mutta kirjan kuvitus ja kirjan lainanneen työkaverin kuvaus oli tarpeeksi selkeä, jotta kokeiluun malttoi ryhtyä.

Kuoritaikinassa on yllätyksekseni hieman vehnäjauhoja. Kirja onneksi täsmentää, että rukiin ja vehnän suhde kuoritaikinassa riippuu alueesta. Kannaksella käytettiin ainoastaan ruista, Pohjois-Karjalassa ja Laatokalla saatettiin lisätä vehnäjauhoja leipoutumisen helpottamiseksi enintään puolet. Karjalanpiirakoissa olisin 100% ruiskuoren kannattaja, mutta neitsytsultsinoiden kanssa päädyin hyväksymään vehnäjauhon käytön.

Sultsinat
6 kpl

Kuoritaikina
1 dl vettä
2 dl ruissihtijauhoja / hienoja ruisjauhoja
0,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl hienoa merisuolaa

--> Sekoita käsin kimmoisaksi taikinaksi.

Mannapuuro
4 dl raakamaitoa (5,5 % rasvaa) tai kulutusmaitoa
0,5 dl mannasuurimoita
0,5 tl hienoa merisuolaa

--> Kiehauta maito. Lisää mannasuurimot ja kiehuttele välillä sekoittaen n. 10 minuuttia. Puuro saa jäädä melko löysäksi.

Kuorien valmistus
1. Jaa taikina 6 osaan.
2. Kaulitse - tai tarkemmin sanottuna - pulikoi (?) palat mahdollisimman ohuiksi, pyöreiksi levyiksi*.
3. Kuumenna voitelematon valurautapaistinpannu erittäin kuumaksi.
4. Paista kuori kerrallaan, molemmilta puolin n. 1 minuutti. Ohjeen mukaan kuorten tulisi paahtua rakkuloille - tulkitsin sen tarkoittavan mustuneita ilmakuplia.
5. Voitele paistetun kuoren toinen puoli voisulalla.
6. Pinoa kuoret siten, että voidellut puolet ovat vastakkain ja samoin voitelemattomat vastakkain. Tämä varmaankin siksi että voisula pysyy vain toisella puolella.

Täyttäminen
Osallistavaa ruokaa: jokainen syöjä voi täyttää oman sultsinansa pöydässä.
1. Levitä lämmintä mannapuuroa voidellun** puolen keskelle suorakaiteeksi, siten että kaksi reunaa jää ilman täytettä. (Lämmin puuro pehmentää kuoren tarvittaessa niin, että sitä voi taitella sen lohkematta.)
2. Käännä täytteettömät reunat keskelle niin, että ne melkein koskettavat toisiaan. Tässä vaiheessa tuntuu kuin olisi täyttämässä burritoa..
3. Käännä koko piirakka vielä pitkittäin kaksin kerroin, siten että piirakka muistuttaa kahta litteää, toiselta reunaltaan kiinni olevaa rullaa. Sultsinan herkullisuuden salaisuus on täytteen ja kuoren vuorottelu.

*Koska kuoria tuli tehtyä ainoastaan 6, en sen suuremmin murehtinut niiden kuivumista tai repeytyviä reunoja ... karjalanpiirakkakuorten kanssa olisin ollut tarkempi.
**Ohjeessa käsketään levittämään täyte voitelemattomalle puolelle - tästä seuraa se, että piirakan kuori on syötäessä rasvainen. Turhan epäkäytännöllistä edelleen hätäiselle herkuttelijalle...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.