lauantai 12. marraskuuta 2011

Hapanjuurispelttileipä

Tässä leivässä hiivaleipäjauhot ovat sivuosassa ja leipä maistuu reilusti pähkinäisen spelttiselle. Tällä kertaa aikataulut menivät siten, että hapanjuuritaikinan ensimmäinen nostatus (lepo) oli jääkaapissa, toinen nostatus huoneenlämmössä.

Spelttileipä vasemmalla. Kaverina vaaleahapanjuuripatonki.















Hapanjuurispelttileipä
1 iso leipä

200 g vehnäjuurta (3 krt ruokittua)
250 g vettä
50 g karkeita ruisjauhoja
250 g täysjyväspelttijauhoja
150 g hiivaleipäjauhoja
9 g hienoa merisuolaa

1. Sekoita kaikki aineet paitsi suola ja vaivaa Kenwoodin pienimmällä nopeudella 10 minuuttia. Taikina on tässä vaiheessa hyvin löysää eikä irtoa kulhon reunoista. Taikinakoukkuun alkaa kuitenkin tarttua taikinarihmastoa.

2. Lisää suola ja jatka vaivaamista hieman suuremmalla nopeudella 7 minuuttia. Aivan vaivauksen loppuvaiheessa taikina irtoaa kulhon reunoista. Taikina jää varsin löysäksi, mutta sitko on erittäin vahva...vrt. kuvassa tähänastisen Kenwood-urani epäonnistunein taikinansiirto kulhosta tasolle.


Jopas, Kenwood Sr:n kulho sopii yllättäen myös 2011 malliin..













3. Anna taikinan levätä kannellisessa, öljytyssä muovilaatikossa jääkaapissa yön yli (8-14 h). Taikina kiinteytyy ja siitä tulee levon aikana varsin leipoutuvaa.

4. Ota taikina jääkaapista ja anna seisoa huoneenlämmössä n. puoli tuntia. Leivo taikinasta leipä ja laita se kohoamaan jauhoitettuun koriin. Laita kori kannelliseen astiaan tai muovipussiin. Nostata huoneenlämmössä 90-120 minuuttia.

5. Vedä leivän pintaan reilut viillot. Paista 250 C asteessa 5 minuuttia, raota uuninluukkua päästääksesi höyryä ulos. Alenna lämpö 200 C asteeseen ja jatka paistamista kunnes leivän sisälämpötila on 98 C astetta (n. 35 minuuttia).

...Leipä jäi yllättäen aivan pohjasta raa'aksi, taikinamaiseksi, ja leipä jäi melko kosteaksi/painavaksi. Luulen että tekemäni viillot eivät olleet tarpeeksi syviä ja leipä ei päässyt paisumaan uunissa koko komeuteensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.