sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

English Muffins - aamuleipiä ylijäämäjuuresta

Ranskassa ei syödä ranskalaisia eikä Englannissa englantilaisia muffinseja (muffineja kiel.toim.huom.). Meillä syödään näitä sellaisina aamuina, jolloin on jo edellisenä iltana alkanut tehdä mieli marmeladiaamupalaa; taikinan pitää tekeytyä yön yli.

Makeiden (amerikkalaisten?) muffinsien kanssa näillä leipäsillä ei ole mitään tekemistä, oikeastaan voisi puhua pannusämpylöistä. Leivät paistetaan (valurauta)pannulla, mikä sopii aamupalaleivontaan. Uunia ja leipäkiveä ei tarvitse lämmittää saatika odotella muutaman leivän takia.

Englantilaisten kuohkeat leipämuffinsit ovat myös kätevä tapa käyttää juuren ruokinnassa yleensä poisheitettävä osa. Juuren nostatusominaisuuksilla ei ole niin väliä, taikinaan lisätään ennen paistoa ruokasoodaa, joka hoitaa nostatuksen.

Hedhin oppien mukaan pannulla paistetut leivät kannattaa jauhottaa riisijauholla, se ei kuulemma pala yhtä helposti kuin vehnäjauho.

Hapanjuuri- English Muffins

4-5 kpl

Illalla
135 g piimää/maitoa
80 g vehnäjuurta
135 g hiivaleipäjauhoja

Aamulla
10 g sokeria (0,5 rkl)
0,5 tl suolaa
0,5 tl ruokasoodaa

riisijauhoja leivontaan
  1. Sekoita illalla piimä/maito, juuri ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Ei tarvitse vaivata. Jätä taikina tekeytymään kannellisessa astiassa huoneenlämpöön.
  2. Lisää aamulla taikinaan sokeri, suola ja ruokasooda. Vaivaa taikinaa käsin noin minuutin verran. Jos taikina on kovin löysä, lisää hieman vehnäjauhoja.
  3. Ripottele tasolle riisijauhoja, jaa taikina neljään osaan, ja pyörittele neljä kimmoissaa palloa. Litistä pallot litteihköksi sämpylöiksi niin että halkaisija on noin 8 cm ja paksuus 2 cm. Ripottele sämpylöiden päälle riisijauhoa.
  4. Anna sämpylöiden nousta noin 20 minuuttia leivinliinan alla.
  5. Lämmitä valurautapannu(j)a keskilämmöllä.
  6. Nosta sämpylät kuivalle pannulle ja paista niitä n. 5 minuuttia per puoli. Pannun ei tule olla hehkuvan kuuma, liian kuumalla pannulla leivän ensimmäinen paistopinna ehtii tummua liikaa ennen kuin leivät voi kääntää. Kaasuhellalla riittää pienin mahdollinen liekki.
  7. Anna leipien jäähtyä hetki (aamunälkäinen vie leivät hetkeksi parvekkeelle/kellariin). Halkaise leivät, paahda ja syö reilun voi- ja marmeladisipaisun kera. Tai uppomunan ja pinaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.