keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kevään kokkikurssien satoa


Kevään työväenopiston kokkikurssiharrastus ylevöityi pakko-kertoa-kaikille-heti-missä-olin -tasolle kun päädyin Helsingin työväenopiston uuden opetuskeittiön neitsytkurssille. Työväenopisto alivuokraa Teurastamon Kellohallin kupeessa olevaa A21 Flavour Studio -opetuskeittiötä, joka poikkeaa tilana muista opetuskeittiöistä mitä parhaimmalla tavalla. Jokaiselle parille/kokkausryhmälle on Masterchef-tyyppinen oma saareke, jossa oma uuni ja supernopea induktioliesi. Kokkauksen alkuhetkiä ei myöskään tarvitse tuhrata työvälineiden etsintään, saarekkeen kaapeissa on omat kattilat, kipot ja kapustat, vatkaimet, sauvasekoittimet ja terävät veitset. Illan päätteeksi syödään Iittalan Origo-astioilta ja juodaan Ultima Thule -laseista.

Aika luksuspaikka. Ja työväenopiston hinnoilla pääsee kokkailemaan parilla kympillä, innolla odotan minkähintaisia kursseja A21 tulee tiloissa järjestämään. Sisällön puolesta Teurastamon kurssit ovat työväenopiston perussettiä: kokataan omatoimisesti pareissa Kotiliesi-tyyppisistä ohjeista, sitten maistellaan enemmän ruokalajeja kun itse ehtisi tai viitsisi yhdessä illassa tehdä. Suurin anti kursseilla taitaa olla nippu kotikeittiöihin sopivia reseptejä, jotka vertaiskokkaajat ovat valmistaneet ja joita on itse saanut maistaa.

Kotimatkalla teen yleensä aiesopimuksia siitä, mitkä reseptit pääsevät uusintakokeiluun kotona. Tässä tämän kevään aikeet.

Lohiburgerit (Liemistä limppuun 27.3.2013)

n. 10 isoa pihviä

600 g lohta
1 pieni sipuli
2 tl raastettua piparjuurta / 1 rkl piparjuuritahnaa
1 kananmuna
1 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria

voita ja öljyä paistamiseen

  1. Jos tarpeen, poista lohesta nahka ja ruodot. Leikkaa mahdollisimman pieniksi kuutioiksi veitsellä. Ei haittaa jos mukaan jää muutama isompi pala. Älä käytä tehosekoitinta tms. leikkuria, tarkoitus ei ole tehdä lohimurekepihvejä.
  2. Hienonna sipuli.
  3. Sekoita lohi, sipuli ja muut aineet tasaikseksi massaksi ja laita vetäytymään jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Massa jää hyvin löysäksi.
  4. Muotoile märin käsin n. 10 isoa tai 20 pientä pihviä.
  5. Paista pannulla n. 4 minuuttia per puoli. Käännä pihvit varovasti.
Tarjoile briossisämpylöiden*, marinoitujen punasipulien ja tillitartarin kera.

*Burger-yhteensopivia briossisämpylöitä syntyy Pääsiäisleipä-taikinasta, kun jättää pois appelsiininkuoren, sahramin ja kuivatut hedelmät.


Pelmenit (Venäläinen pääsiäinen 25.3.2013)

20-25 kpl

Taikina

150 g vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
50 g vettä

  1. Sekoita jauhot ja suola.
  2. Lisää kananmuna ja vesi koko ajan sekoittaen, kunnes taikinasta muotoutuu tasainen massa.
  3. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa n. 30 minuuttia.

Täyte

1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
100 g (lampaan) jauhelihaa
1 rkl vettä
0,5 tl suolaa
mustapippuria

voisulaa
  1. Pilko sipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi.
  2. Sekoita sipulit, jauheliha, vesi ja mausteet. Jauhelihaa/täytettä ei kypsennetä, täyte kypsyy pelmenejä keitettäessä.

Pelmenien kokoaminen ja kypsennys

  1. Kauli taikina ohueksi levyksi. Helpoiten kauliminen onnistuu pulikalla, paksuus tulisi olla karjalanpiirakkatyyppisen ohut.
  2. Ota levystä pyöreitä paloja esim. juomalasilla (n. 7-8 cm halkaisija).
  3. Lisää täytettä ympyrän toiselle laidalle, taita puoliympyräksi ja painele sauma huolellisesti kiinni. Jos jouduit käyttämään kaulitessa runsaasti jauhoja, sauma ei ehkä pysy kiinni ilman että voitelet sauman kohdan vedellä.
  4. Taita puoliympyrän kulmat kiinni toisiinsa niin että se muistuttaa puolikuuta, jonka sakarat ottavat kiinni toisiinsa.
  5. Anna pelmenien levätä jääkaapissa n. 30 minuuttia.
  6. Kypsennä pelmenejä reilusti suolatussa vedessä n. 5 minuuttia.
  7. Nostele pelmenit reikäkauhalla lävikköön ja anna valua hetken.
  8. Siirrä pelmenit kulhoon, jonka pohjalla on voisulaa. Pyöräytä kevyesti niin että kaikki pelmenit saavat voivoitelun.
Syö smetanan kera. Ja miedosti tulisen ja valkosipulisen paprikatahnan kanssa.


Suklaakakkupohja leivoksille/juustokakulle (Helsingin kahviloiden herkkuja 3.4.2013)

Tämä kakkupohja valmistuu ilman sähkövatkainta. Kakku/leivospohjasta tulee melko browniemainen, ts. kostea ja tiivis. Se kuitenkin kovettuu jääkaapissa sopivaksi alustaksi juustokakulle tms. liivatekakulle. Taikinasta on myös helppo ottaa muotilla leivospohjia sen ollessa vielä hieman lämmin. Muottia käyttäessä lämpimästä/pehmeästä ylijäämätaikinasta pystyy myös muotoilemaan levyn.

125 g voita
75 g taloussuklaata
170 g sokeria
5 g / 1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa
130 g vehnäjauhoja

  1. Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Jäähdytä seosta hieman.
  2. Lisää sokerit ja suola voi-suklaaseokseen.
  3. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita hyvin käsivispilällä.
  4. Lisää siivilöidyt jauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  5. Kaada taikina 24 cm irtopohjavuokaan.
  6. Paista 175 C n. 25 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.