sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Palsternakka-veriappelsiinilisäke

Kiitos Helsingin Sanomat 14.2.2013! HS Ruokasivujen lämmin 'hunajainen palsternakka-appelsiinisalaatti' muokkautui lauantai-illan pääosanesittäjäksi, vaikka alkuperäinen kiinnitys oli sivurooli kalalle. Hesarin reseptissä annos koottiin vuonankaalilehtien päälle, koekeittiössä luettiin ohjeita hieman sinne päin ja jääkaapissa hieman nuukahtanut pinaatti/rucola/punajuurenlehti-salaattiseos pääsi pannulle.

Palsternakka-appelsiini-appelsiininkuori on tämän kokeilun perusteella viiden tähden yhdistelmä. Aivan kuin syksyllä Glorian R&V:stä kokeiltu lehtikaali-appelsiinimuhennos..

Palsternakka-(veri)appelsiinilisäke


1 jättipalsternakka
öljyä
voita
1 dl vastapuristettua appelsiinimehua
1 luomu(veri)appelsiinin suikaloitu kuori
1/2 dl hunajaa
merisuolaa
1 tl provencen yrttejä (alkup. 1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia)

2 (veri)appelsiinia
pinaattia/rucolaa/punajuurenlehtiä tms. paistamista kestävää salaattia
1 dl paahdettuja pekaanipähkinöitä
gruyèrejuustoa

  1. Paista edellisenä päivänä leipä ja paahda uunin jälkilämmössä kourallinen pekaanipähkinöitä. Erikoistyövälinemiehen kanssa todettiin, että uunissa paahdetut pähkinät ovat parempia kuin pannulla paahdetut ja paahdettuja pähkinöitä pitäisi aina olla jääkaapissa.
  2. Kuori palsternakka ja leikkaa se pitkiksi lohkoiksi. Lohkot voivat olla eripaksuisia, ohuemmat siivut paahtuvat todella makeiksi, paksummissa riittää enemmän purtavaa.
  3. Kuullota palsternakkoja öljy-voiseoksessa kahdessa erässä, kunnes ne saavat hieman väriä.
  4. Lisää pannuun appelsiinimehu ja -kuori sekä hunaja, suola ja yrtit. Hauduta palsternakat kannen alla napakan pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Jos palsternakkojen kypsyttyä pannussa on lientä jäljellä, ota kansi pois ja anna liemen kiehua paksuksi kastikkeeksi. Veriappelsiinimehulla tulee kauniin punertava, palsternakkoihin tahmaantuva kastike.
  5. Palsternakkojen kypsyessä, kuori appelsiinit ja leikkaa hedelmäliha kalvottomiksi viipaleiksi.
  6. Vuole gruyerejuusto ohuiksi lastuiksi.
  7. Huuhdo salaatti ja lisää siitä 2/3 pannulle kypsien palsternakkojen sekaan. Sekoita niin että salaatti hieman lötkähtää.
  8. Asettele loput salaatit lautasille ja nostele lämmin palsternakka-salaattiseos niiden päälle. Viimeistele rouhituilla pähkinöillä ja gruyèrejuustolla.
..liian hyvää että malttaisi pysähtyä kuvaamaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.