torstai 7. helmikuuta 2013

Iltapäiväteen sulostuttaja

Ehtymättömästä ruotsalaisesta konditoriaperinteestä kumpuaa tämä peruskakku, kiitos jälleen Jan Hedhin erinomaisten ohjeiden. Alkuperäisen reseptin mukaan kakku pitäisi ryhdittää sitruunalla, mutta tällä kertaa kokeilin appelsiinia. Sitruunaisena tein sitä kerran erään ihastuttavan italialais-suomalaisen pikkuvauvan kunniaksi. Italiassa tällaista kakkua nautitaan iltapäiväteen kera. Kyllä, usko tai älä, Italiassa juodaan myös teetä, ei pelkästään espressoja.

Perinteinen sokerikakku, appelsiinilla

Varaa kaksi litran vetoista suorakaiteenmuotoista leipävuokaa. Laita niihin leivinpaperista vuoraus, taitellen kulmat nätisti, hieman voita vuoan pohjalle. Laita uuni lämpenemään 210 asteeseen.

2 luomuappelsiinin kuori raastettuna
4 kananmunaa
380 g sokeria
20 g vaniljasokeria
120 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä
2 dl lämmintä vettä
400 g vehnäjauhoja
7 g leivinjauhetta

1. Vatkaa munat, appelsiininkuoriraaste ja sokerit voimakkaasti ja pitkään, kunnes vaahto on kuohkeaa ja melkein valkoista.
2. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe. Sekoita ne muna-sokeri-appelsiiniseokseen rauhallisesti joko käsin tai Kenwoodin pienimmällä nopeudella.
3. Lisää joukkoon voisula, jossa on vesi mukana. Sekoita.
4. Jaa kakkutaikina kahteen vuokaan tasaisesti. Tällä kertaa painoa tuli noin 650 grammaa per vuoka.
5. Laita vuoat uuniin ja paista ensin 210 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kakkujen pinta on kiinteytynyt.
6. Viillä terävällä veitsellä kakkujen pintaan suora viillos ja jatka paistamista, mutta alenna lämpötila 170 asteeseen. Kokonaispaistoaika on noin 40-50 minuuttia.
7. Kun kakut ovat kypsiä, ota ne pois uunista ja anna jäähtyä vuoissaan noin 10 minuuttia. Poista kakut vuoista ja anna edelleen niiden jäähtyä paperissa.

Tässä kakussa parasta on rapea kuori ja erityisesti tuo viilto tuo kakkuun mukavasti lisää rapeaa pintaa, ihan niinkuin leivässäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.