torstai 4. lokakuuta 2012

Mäskileipä I - hiivaleipä

Sain omat oluensa tekevältä työkaverilta oluen valmistuksessa sivutuotteena syntyvää mäskimallasta. Mäski on idätettyä viljaa (mallasta), josta on liotettu olueen tarvittavat käymiskelpoiset sokerit. Jyvärouhetta muistuttava, makealle olulle tuoksuva mäski on varsin eri tuote kuin kaupassa myytävät  leivontaan tarkoitetut kalja- tai leipämaltaat. Kaupan maltaista, jotka ovat ruista, saa mm. sitä enemmän tai vähemmän samalta maistuvaa saaristolaisleipää, herkullista sinänsä.

Ensimmäinen sivutuotemäskierä oli sekoitus vehnää ja ohraa. Tähän reseptiin käytin mäskiä melko säästeliäästi ... luulen että vastaavanlaiseen hiivalla nostatettavaan leipään voisi käyttää liotettuja jyviä saman verran. Mäskätyistä maltaista leipään syntyy kuitenkin varsin uniikki, paahteisen makea maku.

Mäskihiivaleipä

1 isohko leipä

200 g hiivaleipäjauhoja
50 g mäskimaltaita
20 g hienoja ruisjauhoja
10 g tuore hiivaa
180 g vettä
4 g suolaa

1. Mittää ainekset kulhoon suolaa lukuunottamatta.
2. Vaivaa taikinaa koneella n. 12 minuuttia.
3. Lisää suola.
4. Jatka vaivaamista n. 5 minuuttia kunnes se alkaa irrota kulhon reunoilta. Taikina jää melko löysäksi, eikä välttämättä irtoa kulhon pohjalta. Taikinaa pystyy kuitenkin käsittelemään käsin yhtenä pallona.
5. Anna taikina levätä kannellisessa, öljytyssä kulhossa n. 1 tunti huoneenlämmössä tai n. 3 tuntia viileässä. Taikina nousee hiivan ansiosta reippaasti.
6. Painele huolellisesti taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile leiväksi.
7. Nostata huoneenlämmössä n. 30-45 minuuttia.
8. Paista 250 C asteessa 5 minuuttia + 200 asteessa n. 30 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.