maanantai 12. joulukuuta 2011

Cowboy-leipä

a.k.a. Steamed Boston Brown Bread

Amerikantuliaisina tulleista täysjyväjauhoista syntyi leirinuotiolla höyryttämällä kypsennettäväksi sopiva peltipurkkileipä. Höyrytetty leipä on varsin kakkumainen, muistuttaa englantilaisia höyrytettyjä (joulu)kakkuja (steamed pudding).

Esitaikina
113 g täysjyväjauhoja
113 g hienoja ruisjauhoja
113 g maissijauhoja/polentaryynejä
4 g hienoa merisuolaa
340 g piimää/jugurttia

1. Sekoita kaikki ainekset löysähköksi taikinaksi.
2. Peitä kulho kelmulla/kannella ja anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä 8-24 h.

Taikina
Esitaikina
170 g tummaa siirappia (melassisiirappia jos löytyy)
85 g rusinoita
28 g täysjyväjauhoja
3,5 g ruokasoodaa (n. 0,5 tl)
3.5 g leivinjauhetta (n. 0,5 tl)

1. Sekoita esitaikina, siirappi ja rusinat.
2. Sekoita sooda ja leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita kevyesti, älä vaivaa.

Kypsentäminen
1. Vuoraa n. 1 litran pesty, toisesta päästä avonainen säilyketölkki voidellulla leivinpaperilla. Jauhojen turpoamisesta riippuen, taikina ei välttämättä mahdu yhteen tölkkiin, joten voitele myös muutama yksittäinen muffinsi- tms. pikkuvuoka.
2. Kaada taikina tölkkiin/vuokiin, täyttäen n. 3/4.
3. Peitä tölkki/vuoat leivinpaperista tehdyillä kansilla. Tee vielä toinen kansi foliosta. Kannet voi kiinnittää kuminauhoilla tai paistinaruilla.
4. Nosta tölkki/vuoat kattilaan, jonka pohjalla on kuumennusta kestävät pannunalusta, ritilä tms.
5. Lisää kattilaan kiehuvaa vettä siten, että vesi ylettyy tölkke/vuokien puoleen väliin.
6. Lisää kattilan kansi ja höyrytä tölkkiä n. 3 h / pikkuvuokia n. 1 h.





Nauti piparjuurella terästetyn tuorejuuston kanssa. Tai jatka cowboy-teemaa ja tarjoile siirapilla maustetun tomaatti-papukastikkeen kanssa (Boston baked beans).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.