lauantai 15. lokakuuta 2011

Nauriskukko

Otin Manien haasteen vastaan ja kokeilen perinneleivontaa joka ei kuulu omaan perinteeseen: nauriskukko happamattomasta kuoritaikinasta. Kukkohistoria on lyhyt ja laiha - kalakukkoa on tullut syötyä viimeksi edellisen vuosisadan puolella.

Resepti on peräisin Ulla Rauramon 'Ruis - Suomalaisten salainen ase kirjasta'.

Kuori
1,5 dl piimää
1,5 dl kiehuvaa vettä
1,5 dl kaurahiutaleita (höyrytettyjä, n. 20 min puurohiutaleita)
..
7 g tuorehiivaa
2,5 dl ruisjauhoja (karkeita ja hienoja 1:1 jos löytyy)
1,5 dl ohrajauhoja
1 dl hiivaleipäjauhoja
0,5 rkl merisuolaa
2 rkl voisulaa

Täyte
400 g nauriita ohuina viipaleina
150 g siankylkeä tai pekonia ohuina viipaleina
suolaa
sokeria

Kuoritaikinan valmistus
1. Kaada kiehuva vesi kaurahiutaleiden päälle. Lisää piimä ja sekoita.
2. Anna imeltyä puolisen tuntia.
3. Lisää hiiva ja jauhot ja vaivaa Kenwoodilla n. 5 minuuttia. Lisää suola ja voisula ja vaivaa tasaiseksi. Lopuksi muotoile märillä käsillä taikinasta kiinteä pallo. Taikina on varsin tahmeaa, mutta irtoaa märillä käsillä vaivattaessa kulhosta.
4. Kohota taikinaa leivinliinan alla huoneenlämmössä n. 1,5 h.

Täytteen valmistus
1. Viipaloi nauriit ohuiksi, n. 3x3 cm viipaleiksi.
2. Hauduta nauriita pienessä määrässä vettä n. 10 min. Nauriista tulee läpikuultavia ja pehmeitä.
3. Mausta sokerilla ja suolalla. (Tämä olisi muutes mainio naurislisäke liha-aterialle.)

Kukkoilu
1. Ota taikinasta n. 1/3 erilleen kantta varten.
2. Taputtele lopusta taikinasta runsaasti jauhotetulla leivinlapiolla n. 1 cm paksuinen, pyöreä levy. Levystä tulee noin 25 cm halkaisijaltaan.
3. Riputtele levyn keskelle karkeita ruisjauhoja ja kasaa nauriit- ja possunviipaleet keoksi. Jos käytät siankylkeä, riputtele possun päälle suolaa. Lopputulos on kauniimpi jos päällimmäinen kerros on naurista.
4. Taputtele kansitaikinasta n. 1 cm paksuinen, hieman täytekekoa suurempi levy.
5. Nosta kansi täytteen päälle ja käännä pohjalevyn reunat kannen päälle. Nipistele sauma kiinni.
6. Paista kukkoa 250 C noin 20 min.
7. Ota kukko uunista ja voitele se voisulalla.
8. Kääri kukko ensin folioon, sitten kostutettuun sanomalehteen (3 aukeamaa riittänee) ja lopuksi vielä folioon.
9. Paista kukkoa 150 C noin 3 h.
10. Poista uloin folio ja sanomalehdet ja kääri kukko folioineen leivinliinoihin, jotta kuori pehmenee.

Toim.huom.
- Juuriharrastuksen myötä (kaura)hiutaleiden imellytys ja paiston aloitus kuumassa uunissa ovat tuttuja vaiheita ... osattiin sitä näköjään ennenkin, ei olisi tarvinnut niitäkään näköjään alkaa ruotsalaisista juurileivontakirjoista opetella.
- Mistä tietää että kukko on kypsä? Reseptissä ohjeistetaan hauduttamaan kukko kypsäksi 150 C asteessa 2-4 tuntia; melkoinen aikahaarukka. Tähän ohjeeseen päätynyt 3 h on uunissa samaan aikaan hautuneen lammaspadan ja nälän valmistumisaika. Kukko - samoin kuin lammaspata - olivat parempia yön yli seisottuaan.
- Kukon muotoilu on vielä hakusessa ... kalakukothan ovat pyöreitä limppuja...saumakohdasta tuli myös valmiissa kukossa turhan paksu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.