lauantai 15. lokakuuta 2011

Kruununhaan vaalea (ja hapan)

Kruununhaan vaalea on mukaelma Helen Johanssonin 'Brunkanin vaalea'-reseptistä. Tällä kertaa mukaelma tarkoittaa, että hyvän juurisesongin aikaan leipään ei ole lisätty laisinkaan hiivaa.

Kruununhaan vaalea
1 pitkulainen leipä

250g vettä
60 g vehnähapanjuurta
80 g ruishapanjuurta
400 g hiivaleipäjauhoja
10 g hunajaa
15 g hienoa merisuolaa


1. Mittaa Kenwoodin kulhoon kaikki ainekset paitsi suola.
2. Vaivaa taikinaa 10 min, lisää suola ja jatka vaivaamista 5 min.
3. Anna taikinan levätä leivinliinalla peitetyssä kulhossa 30 min.
4. Laita taikina öljyttyyn, kannelliseen muovilaatikkoon. Taittele taikina varovasti kolminkerroin: taita toinen reuna keskelle, taita sen jälkeen toinen reuna ensimmäisen päälle. Käännä kolminkerroksinen nyytti lopuksi ylösalaisin.
5. Anna taikinan levätä 30 min huoneenlämmössä.
6. Toista taittelu ja taikinan kääntäminen niin että lopputulos on pitkähkö, suorakulmainen nyytti. Jotta leipä kohoaisi ennemmin ylös kuin sivulle, isoon muovilaatikkoon voi joutua virittelemään väliseinän esim. pienemmästä laatikosta.
7. Nosta taikina jääkaappiin ja anna kohota +8 h (yön yli).
...
8. Lämmitä uuni 250 C.
9. Kumoa leipä suoraan jääkaapista leipälapiolle, sujauta kostutettuun uuniin.
10. Paista 5 min, raota luukkua päästäen höyryt ulos. Alenna lämpötila 200 C ja paista n. 30 min / kunnes sisälämpötila on 98 C.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.