sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Puuro uusiksi!

Jos taannoin piti ruotsalaisoppien jälkeen pistää pullaresepti uusiksi, puuron 2.0 version kiitos ja kumarrus menee Atlantin taakse.

Samalla kun Suomenniemellä voi luottaa että pienemmänkin K-kaupan valikoimista löytyy ainakin kaura-, ruis- ja 4-viljanhiutaleita, amerikkalaisten 'is oatmeal porridge' -keskustelu kuulostaa yhtä hellyyttävän järjettömältä (ja kulttuuriset itsestäänselvyydet paljastavalta) kuin vaihto-oppilasvuoden lukiotason matematiikan tehtävä, jossa piti laittaa senttilitra, desilitra ja litra suuruusjärjestykseen. Mutta jos kulttuurinen ehdollistuminen tarkoittaa että amerikkalaisen supermarketin hyllyiltä on männä vuosina ollut turha etsiä ruishiutaleita, myönnettävä on että joutuu sitä itsekin googlaamaan onko 16 unssia enemmän kuin 1 pauna.

Niin, puuro. Omasta aamupöydässä puuro ei koskaan ole ollut hylkiö ja suorastaan kaipaan kouluruokailujen ohrapuuroa ja mehukeittoa (pöytäkirjaan merkittäköön allekirjoittaneen närkästys, miksi työpaikkaruokaloissa ei tarjota puuroa??? .. eikä muutes maksalaatikkoa). Jos työaamut eivät olisi sarja mahdollisimman nopeasti toimitettavia tekoja, puuroa voisi keitellä useamminkin. (Ja puuroa saa meikäläisen keittiössä valmistaa ainoastaan hiutaleista, joita pitää keittää vähintään 20 minuuttia. Tai oikeastaan, ryyneistä pari tuntia tai uunissa yön yli.) Mannapuuro on lapsuuden lohturuokaa. Leivinuunia ei voi lämmittää ilman että viimeiseksi uuniin laitetaan riisi- tai ohrapuuro tai molemmat. Ah. Puuro. Hieno ruoka.

Joten voi järkytystä kun amerikkalaisista ruokablogeista ja Gordon Ramsay -ohjelmista on pitänyt oppia, että puuro on bloggaamisen arvoista tarjottavaa. Puuron voi valmistaa muutoinkin kun hauduttamalla hiutaleita nesteessä. Pähkinät ja banaani sopii höysteeksi.

Gordoneilta opittua:
1. Paahda hiutaleet ennen haudutusta. Hämmennä harvoin. Hämmentävän iso ero maussa. (Megan Gordon)
http://asweetspoonful.com/2013/12/to-talk-porridge.html













2. Lisää uunipuuroon pähkinöitä, hedelmiä ja piparkakkumausteita. (Gordon Ramsay)
http://www.dailymail.co.uk/home/you/article-2418766/Food-special-Spiced-baked-porridge.html















Omin silmin nähtyä (Malmgård joulumyyjäiset)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.