sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Väärän päärynän kakku

Jääkaapissa oli purkillinen viimeistä käyttöpäivää viettävä ricotta-juusto, jolle piti keksiä nopeasti paras mahdollinen käyttötapa. Koska viimeisestä kakunleivonnasta oli jo aikaa, valinta osui makealle puolelle. Netistä löytyi ohje helppoon ja nopeaan ricotta-päärynä-kakkuun, jota hieman muokattiin tarveaineiden suhteen.

250 g ricottaa
100 g mascarponea
(alkuperäisessä reseptissä käytetään 350 g ricottaa ilman mascarponea)
400 g päärynöitä (mieluummin Abate-lajiketta)
250 g vehnäjauhoja
170 g ruokokidesokeria (tai tavallista sokeria)
16 g leivinjauhetta
3 kananmunaa
1 sitruunan kuori raastettuna
hieman sitruunamehua
1-2 tl nestevaniljaa (tai vaniljasokeria n 2 tl)

Voitele noin 24 cm pyöreä irtopohjavuoka reunoilta ja laita sen pohjalle suunnilleen pohjan kokoinen leivinpaperikiekko.

Kuori ja puhdista hedelmät, leikkaa ne pieniksi kuutioiksi, laita kulhoon, jossa on hieman sitruunamehua ja sekoita. Sitruunamehu estää hedelmäkuutioita tummumasta.

Vatkaa ricotta, mascarpone ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita mukaan vanilja. Lisää seokseen kananmunat yksi kerrallaan vatkaten seosta kuohkeaksi. Lisää sitruunankuoriraaste ja sen jälkeen jauhot, joissa leivinjauhe on mukana. Sekoita varovaisesti ja lisää taikinaan viimeiseksi hedelmäkuutiot. Sekoita tasaiseksi, mutta vältä vatkaamasta liikaa.







 
Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta varovasti. Paista noin 60 min 180-asteisessa uunissa. Tarkista kakun kypsyys loppupuolella hammastikulla ja tarvittaessa suojaa pinta foliolla, jos paistoaikaa pitää jatkaa.

Anna jäähtyä ensin hetki vuoassa. Poista vuoka ja tarjoile jäähtyneenä, mielellään vaikka tomusokerilla koristeltuna.


Ensimmäistä päärynäversiota kokeillessa kotona sattui olemaan lähikaupan tarjontavalikoimasta johtuen Conference-päärynöitä. Kokeiltiin niillä. Kakku maistui siitä huolimatta hyvältä. Toisella kertaa käytimme omenoita (Royal Gala). Kotijoukkojen makuäänestys meni 2-1 omenakakun hyväksi, mutta tässä kisassa päärynät olivat vääriä. Ensi kerralla Abatella, ja katsotaan sitten miten makuäänestys menee. Niin ja sitruunaisesta aromista tämä helppotekoinen ja mehevä kakku saa vielä lisäpisteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.