sunnuntai 11. elokuuta 2013

Olmoilijan kaura-porkkanasämpylät

Olmo-kuski halusi leipoa sämpylöitä hunajan kanssa syötäväksi. Speksit olivat "tavallisia, pehmeitä, isoja; hiivalla leivottuja." Selvä. Pelkkiin vehnäjauhosämpylöihin en suostunut Kenwoodia satuloimaan, joten kasvimaalta haettiin porkkanoita ja kaapinpohjalta Vääksyn myllyn isoja kaurahiutaleita.

Maito oli lopuillaan, joten nesteeksi päätyi vettä, ranskankerman purkinpohjat ja loraus raperperimehutiivistettä.

Puolenlitran taikinasta näyttää internetissä tulevan 20 - 25 sämpylää, "isoja" speksin mukaisesti tehtiin kuitenkin 12 jättisämpylää, 6 pyöreäksi pyöriteltyä ja 6 suorakulmaista taikinapötköstä leikattua. Jälkimmäinen muoto olkoon täten olmo.

Kaura-porkkanasämpylät (n. 12 kpl muhkeaa)

5 dl nestettä (kylmää)
3 rkl hunajaa
1 pss kuivahiivaa
2 porkkanaa karkeana raasteena
4 dl isoja kaurahiutaleita
4,5  dl (n. 300 g) puolikarkeita vehnäjauhoa
4,5 dl (n. 300 g) hiivaleipäjauhoja
50 g voita
1 tl suolaa

  1. Mittaa ainekset voita ja suolaa lukuunottamatta kulhoon.
  2. Vaivaa Kenwoodilla 10 minuuttia.
  3. Lisää voi pieninä nokareina ja vaivaa kunnes voi on sekoittunut taikinaan.
  4. Lisää suola ja vaivaa 5 minuuttia.
  5. Siirrä taikina öljyttyyn kulhoon ja anna nousta n. tunnin.
  6. Jaa taikina 12 osaan ja leivo sämpylöiksi. Testierässä vaivatuilla/huolella kimmoiseksi pyöritetyillä ja taikinapötköstä leikatuilla sämpylöillä ei ollut juurikaan eroa. Pötköstä leikkaamalla saa helpommin suorakulmaisia sämpylöitä.
  7. Laita sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja ripottele päälle reilusti jauhoja.
  8. Peitä sämpylät kostutetulla leivinliinalla ja muovipussilla. Anna nousta 20 - 30 minuuttia.
  9. Paista 250 C asteessa 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.