keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Mince pies omatekoisella täytteellä

Taas ammenetaan brittikeittiön klassikkoresepteistä. Mince pies eli pienet joulupiiraat, joiden sisältä ei nimestä huolimatta löydy lihaa vaan kaikki kaapinpohjalle unohtuneet kuivahedelmät, hillonloput, pakastepuolukat ja joulumaustepussukat.

Mince pie filling

1 iso tai 2 pientä luomuappelsiinia
1 luomusitruuna
1 l hapokkaita omenoita/päärynöitä kuutioituina
0,5 l puolukoita/karpaloita
200 g Sultana-rusinoita (vaaleita)
150 g rusinoita
150 g korintteja (ei löytynyt Alepasta, käytin kuivattuja herukoita)
200 g kuivattuja viikunoita paloiteltuna
1 dl sukaattia
2,5 dl tummaa sokeria
0,5 l siideriä tai omenamehua
2 tl kanelia
1 tl maustepippuria
1 tl muskottipähkinää
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl pomeranssinkuorta

Valinnainen: loraus brändiä/calvadosta/konjakkia

Valinnainen: loraus sherryä/vermouthia

1. Pese appelsiini ja sitruuna, ja pilko ne pienehköiksi paloiksi kuorineen. Soseuta palaset. Kyllä, soseuta palat kuorineen. Sosetta pitäisi tulla yhteensä n. 2,5 dl.
2. Sekoita kattilassa sitrussose ja muut aineet lukuunottamatta brändiä ja sherryä.
3. Keitä hiljaisella lämmöllä n. 1 h, tai kunnes seos alkaa paksuuntumaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria ja brändiä/sherryä.
4. Purkita. Täytettä tulee tällä reseptillä n. 1,5 litraa.

 

 

 

 

 

 

 

Mince pie piirastaikina

240 g karkeita vehnäjauhoja
60 g munkinpaistorasvaa
60 g voita
suolaa
1-1,5 dl appelsiinimehua

1. Paloittele munkinpaistorasva ja voi pieniksi kuutioiksi.
2. Sekoita rasva ja jauhot kulhossa kevyesti.
3. Laita kulho pakastimeen n. 20 minuutiksi.
4. Lisää suola.
5. Nypi taikina murumaiseksi seokseksi tai sekoita se yleiskoneessa sykäys-toimintoa käyttäen.
6. Lisää mehu pienissä erissä, ja sekoita kunnes taikina juuri ja juuri pysyy kasassa.
7. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
8. Voitele 8-12 muffinsivuokaa.
9. Ota taikinasta 1/3 sivuun. Kauli lopputaikina ohueksi levyksi, ja ota siitä ympyrämuotilla hieman muffinsivuokia isompia ympyröitä.
10. Vuoraa muffinsivuoat taikinaympyröillä. Taikina ei tarvitse yltää muffinsivuoan yläreunaan asti. Täyte on varsin voimakkaan makuista, joten matalassa piirakassa on parempi täyte/pohja-suhde.
12.  Lisää täyte.
13. Kauli jäljelle jäänyt taikina, ja ota siitä noin muffinsivuoan kokoisia kuvioita ympyrämuotilla/lasilla tai piparkakkumuotilla.
14. Laita kansi täytteen päälle, ja ummista reunat tarvittaessa. Piparkakkumuotilla otettuja kansia ei tarvitse kiinnittää.
15. Paista piiraita 200 C noin 15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.