keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Mannasuurimokakku ja maustekastike

Mannasuurimot ovat viljatuotteiden kirjossa yllättävän harvoin käytetty raaka-aine. Vispi- ja mannapuuroa lukuunottamatta en muista mihin niitä olisi tullut käytettyä..ahvenanmaalaiseen pannukakkuun? Mutta sekin syntyy oikeastaan puuronjämistä..

Libanonilainen mannasuurimokakku (nammoure) tuli kokeiluun Chef Ramzin Arabialainen keittiö -kirjasta. Kirjan muiden reseptien tavoin raaka-aineiden saatavuus ja vastaavuus on selitetty kirjassa köykäisesti. Tässä reseptissä tarvittaisiin karkeita ja hienoja mannasuurimoita. Hienoja mannasuurimoita - jos niillä tarkoitetaan 'fine semolina'-durumvehnäjauhoja - löytyy ainakin Hakaniemen etnisistä kaupoista. Tavalliset suomalaiset mannasuurimot ovat mielestäni niitä karkeita suurimoita.

Ramzin kirjassa kakku upotetaan libanonilaiseen ruusu- ja appelsiininkukkavedestä tehtyyn siirappiin. Moisia aineksia ei pelkästään tämän kakun takia kannata alkaa etsiä, Ravintola Kuurnan jälkiruoka-annoksesta varastettu maustekastike toimii mainiosti. Päälle nokare vatkattua, Grand Marnier'lla maustettua mascarponea ja kakku muuttuu kahvipöydän sivuosanesittäjästä hienommankin illallisen 'ravintolatason jälkiruoaksi'. On muutes tullut tuunattua samaisella maustekastikkeella jälkiruoka-annos tavallisesta banaanikakusta.

Pehmeä mannasuurimokakku

1 tl leivinjauhetta
225 g sulatettua voita
5,5 dl mannasuurimoita
1 dl fine semolina jauhoja
2,25 dl sokeria
3 dl maustamatonta jugurttia
1,25 dl kuorittuja manteleita/pinjansiemeniä

tahinia (tai voita) vuoan voiteluun

  1. Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi taikinaksi.
  2. Voitele kakkuvuoka tahinilla (tai voilla).
  3. Kumoa taikina vuokaan ja ripottele pinnalle manteleita tai pinjansiemeniä.
  4. Paista 200 C asteessa n. 30 minuuttia. Kakku saa jäädä mieluummin kosteaksi kuin kuivaksi.
  5. Ota kakku uunista ja valuta sen päälle hieman maustekastiketta (säästä osa tarjoiluun).
  6. Tarjoa kakku jäähtyneenä, kuuman tai kylmän maustekastikkeen ja mascarponen/jäätelön kanssa.

Maustekastike kuivahkolle kakulle:

4 maustepippuria
6 laakerinlehteä
2 murskattua kanelitankoa
(maun mukaan kardemummaa, neilikkaa, inkivääriä, pomeranssinkuorta ...)
2 1/2 dl sokeria (tummalla demerara-sokerilla saa hienon värin)
1/2 l vettä 

  1. Keitä aineksia noin puoli tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. 
  2. Anna maustua viileässä 1-24h. 
  3. Siivilöi ennen tarjoilua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.