sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Luovan leivonnan Runebergin tortut

Runebergin tortuille näyttää internetissä olevan runsas valikoima erilaisia ohjeita. Yksi hauskimmista oli tämä Daniel Sandenin ohje.
Tämä tässä alla kuvattu ohje ei varmasti ole lähimainkaan alkuperäisen tortun veroinen, mutta tämä on maistuva ja nopeatekoinen.
Tyttäreni tarjosi näitä luovaa kirjoittamista opiskeleville kavereilleen Runeberginpäivänviikolla. Luovan kirjoittamisen vastine on varmaankin sitten luova leivonta, vai mitä sanoo Juurekas?











Taikina:
250 g voita
210 g sokeria
35 g siirappia
50 g mantelirouhetta
2 kananmunaa (noin 100 g)
4 g hirvensarvisuolaa
5 g vettä
400 g vehnäjauhoja
(0,5 - 1 dl kermaa)
100 g vadelmahilloa

Kostutus:
0,5 l vettä
1 dl sokeria
0,5 dl punssia tai rommia

Koristelu:
200 g vadelmahilloa
60 g sokerikuorrutetta



Tästä taikinamäärästä saa noin 24 pienehköä torttua. Jos suorareunaisia leivosvuokia ei ole käytettävissä, niin Ikean muffinvuoat sopivat tarkoitukseen hyvin.




Sekoita vesi ja hirvensarvisuola keskenään. Samoin sekoita mantelirouhe vehnäjauhoihin.
Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää siirappi ja vatkaa edelleen. Kun taikina on kuohkeaa, lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa hyvin. Lisää taikinaan vesi-hirvensarvisuola ja sekoita.
Lisää mantelirouhe-vehnäjauhoseos vähitellen taikinaan, mutta älä vatkaa liikaa.
Jos et halua myöhemmin kostuttaa leivoksia tai taikina tuntuu tässä vaiheessa liian kovalta, lisää mukaan kermaa.

Voitele vuoat voilla ja annostele taikina vuokiin vaikkapa pursottaen, niin saat niistä tasakokoisia.
Pursota kuhunkin leivokseen taikinan sisään hieman vadelmahilloa käyttäen pitkää ja kapeaa tyllaa.
Paista leivokset 180 asteessa noin 10-15 min kunnes ne ovat kypsiä. Kypsyyttä voi tarkistaa hammastikulla.

Jos haluat kostuttaa tortut, keitä tässä välissä kostutusliemi: kiehauta vesi, lisää sokeri ja anna kiehua muutamia minuutteja. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja lisää alkoholi. Kostuta jäähtyneet tortut kastamalla ne nopsasti sokeriliemeen.

Pursota tai annostele lusikalla vadelmahilloa kunkin tortun päälle. Pyöräytä hillosilmän ympärille sokerikuorrutteella rinkula.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.