Kustakin ohjeesta tulee yksi pienehkö vuokaleipä (1 litran vuoka).
Ruisjuuren sijaan/lisäksi voi myös käyttää vehnäjuurta - jauhojen ja veden määrää voi tällöin kyllä joutua hienosäätämään.
Jyvien liottaminen ja leipien pitkä nostatusaika vaatii suunnittelua. Tarvittaessa taikinan voi laittaa kannellisessa kulhossa tai leipävuoassa jääkaappiin odottamaan nousemista.
Rukiinen jyvä-siemenleipä
100 g rukiinjyviä333 g vettä
100 g auringonkukansiemeniä
16 g pellavansiemeniä
16 g seesaminsiemeniä
10 g hienoa merisuolaa
210 g ruisjuurta
200 g karkeita ruisjauhoja
66 g hiivaleipäjauhoja
33 g siirappia
100-135 g vettä
Vaihe 1
- Mittaa rukiinjyvät ja vesi kattilaan ja anna kiehua n. 20 minuuttia.
- Ota kattila levyltä ja lisää siemenet ja suola. Kaada kannelliseen astiaa ja anna seistä huoneenlämmössä 12-24 h.
Vaihe 2
- Sekoita jyvä-siemenseos ja muut aineet tasaiseksi taikinaksi. Älä lisää kaikkea vettä kerralla: vettä tarvitaan sen verran että taikinasta tulee tahmea, muttei juokseva. Taikinaa ei pitäisi pystyä kaatamaan kulhosta.
- Kaavi taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun 1,5 litran leipävuokaan.
- Anna nousta 4 h huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa.
- Lämmitä uuni 250 C asteeseen. Laita leipä uuniin ja laske lämpötila 200 C asteeseen. Paista n. 50 minuuttia.
Ohrasuurimo-siemenleipä
100 g täysjyväohrasuurimoita (esim. ohrattojyviä, rikottuja ohrasuurimoita)50 g auringonkukansiemeniä
50 g kurpitsansiemeniä
16 g pellavansiemeniä
16 g seesaminsiemeniä
200 g vettä
210 g ruisjuurta
30 g siirappia
135 g hiivaleipäjauhoja
66 g karkeita ruisjauhoja
10 g hienoa merisuolaa
Vaihe 1
- Liota ohrasuurimoita ja siemeniä vedessä yön yli.
- Sekoita liotetut suurimot ja siemenet vesineen muihin aineisiin.
- Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi ja kaavi taikina voideltuun leipävuokaan.
- Anna leivän nousta huoneenlämmössä n. 4 tuntia tai jääkaapissa yön yli.
- Paista 250 C asteessa 15 minuuttia, laske lämpötila 200 C asteeseen ja jatka paistamista 45 minuuttia.
Speltti-siemenleipä
Leipätaikina
210 g ruisjuurta200 g vettä
120 g karkeita ruisjauhoja
200 g spelttijauhoja
8 g suolaa
Siemenseos
33 g auringonkukansiemeniä33 g kurpitsansiemeniä
16 g pellavansiemeniä
16 g seesaminsiemeniä
- Sekoita leipätaikinan ainekset. Anna taikinan nousta huoneenlämmössä n. 3 tuntia.
- Muotoile taikinasta leipä, pyörittele se siemenseoksessa ja laita voideltuun leipävuokaan.
- Anna leivän nousta huoneenlämmössä n. 1 tunnin.
- Paista leipää 250 C asteessa 10 minuuttia ja 200 C asteessa 35 minuuttia.
Ohra-karpaloleipä
66 g paahdettuja kurpitsansiemeniä50 g kuivattuja karpaloita (tai muita kuivattuja hedelmiä)
16 g pellavansiemeniä
66 g täysjyväohrasuurimoita
165 g kuumaa kahvia
210 g ruisjuurta
50 g siirappia
66 g karkeita ruisjauhoja
100 g hiivaleipäjauhoja
10 g hienoa merisuolaa
vettä
- Paahda kurpitsansiemenet pannulla ja anna jäähtyä.
- Laita karpalot, siemenet ja suurimot likoamaan kuumaan kahviin.
- Seoksen jäähdyttyä, lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jos taikina on kovin paksua, lisää hieman vettä.
- Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna nousta huoneenlämmössä 5-8 tuntia. Voit myös laittaa taikinan kannellisessa kulhossa jääkaappiin odottamaan leipävuokaan pääsyä. Jääkaappikylmän leivän nostatus kestää kauemmin.
- Paista leipää 250 C asteessa 15 minuuttia ja 200 C asteessa n. 45 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.