Juuri
sopivasti jouluksi saapuneiden italialaisten viinien kaveriksi oli tarve kokeilla
sopivan tukevaa talviruokaa, jossa olisi myös kuivaa marsala-viiniä mausteena. Käsiin osui venetsialaisen Mariù Salvatori de Zulianin A Tola Co I
Nostri Veci –keittokirja, (yhdeksäs painos vuodelta 1987) joka on kirjoitettu vanhaan
tapaan ilman tarkkoja ainesmääriä ja lisäksi vielä Venetsian murteella. Lukeminen ja tekeminen oli siis suomalaisessa koekeittiössä haasteellista mutta lopputulos oli palkitseva.
Kirjan Minestre –kappaleen resepti numero 99 yhdistettynä uunissa
kypsennettävän Risotto al Curryn ohjeen kanssa tuotti pöytäämme maistuvan ja
helpon talvisen risoton. Oikein sopivan lisukkeen Carne pastissadalle (resepti
nro 20 osassa Carne). Määrät riittävät neljälle tai jopa viidelle hengelle.
Risoto de safaran co i vovi duri eli
sahramirisotto keitettyjen kananmunien kera
Keitä erikseen 4 kananmunaa koviksi, jäähdytä, kuori ja halkaise puolikkaiksi.
350 g risottoriisiä
kaksi salottisipulia pieniksi kuutioiksi leikattuina
40 g voita
2 rkl oliiviöljyä
noin 1 litra kasvislientä
ripaus sahramia (teelusikan kärjellinen)
Lämmitä uuni
noin 190 asteeseen. Valmistele kasvisliemi ja anna sen kiehua.
Kypsennä
sipulikuutiot padassa kuumassa öljyn ja voin seoksessa mutta varo että sipulit
eivät ruskistu. Lisää riisit ja sekoita rivakasti, kunnes riisinjyvät alkavat
olla kiiltäviä. Lisää kauhallinen kiehuvaa kasvislientä ja sekoita. Lisää sahrami
toiseen kauhalliseen lientä, sekoita varmistaen että sahrami liukenee
nesteeseen ja lisää sahramilla väritetty liemi riisin joukkoon. Lisää loput kasvisliemestä
riisin joukkoon ja sekoita kevyesti. Laita pata ilman kantta kuumaan uuniin.
Riisin
ollessa noin puolikypsää (noin 8 min päästä) eli silloin kun padan pinnalla on
vielä nestettä, ota pata varovasti uunista. Liu’uta ison lusikan avulla
kanamunanpuolikkaat tasaisin välein risoton sisään siten että ne peittyvät
kokonaan. Laita pata jälleen uuniin ja
kypsennä riisi loppuun. Anna risoton levätä noin 5 minuuttia ennen tarjoilua.
Carne pastissada co la salvia eli paistia
uunissa salvian kera
600 g sisäpaistia
nippu tuoreita salvian lehtiä
kaksi kanelitankoa
muutama siivu munkinpaistorasvaa (alkuperäisen ohjeen mukaan laardia)
2,5 dl etikkaa (sekoitin 50/50 omenaviinietikkaa ja tavallista etikkaa)
1 dl kuivaa marsala-viiniä
iso sipuli leikattuna kuutioiksi
voita
oliiviöljyä
1 tl suolaa
paistinarua
Leikkaa
lihaan viilto keskelle ja laita uraan munkinpaistorasva- tai laardisuikaleet, kanelitangot
ja salvianlehdet tasaisesti pituussuunnassa. Käännä lihapalan reunat uran
päälle ja sido lihapala tiukaksi pitkulaiseksi paketiksi.
Laita liha
tiiviiseen muovipussiin. Lisää muovipussiin etikkaseos ja marsala-viini. Sulje
pussi ja anna lihan maustua jääkaapissa noin 4 tuntia (tai yön yli jos haluat
lihasta vahvempaa). Käännä pussia välillä, jotta marinadi ulottuu joka
puolelle.
Lämmitä uuni
noin 130 asteeseen. Ota pussi jääkaapista ja valuta liha pois pussista, laita
marinadineste talteen. Kypsennä sipulikuutioita pannulla voi-öljyseoksessa jonkin
aikaa ja lisää mukaan liha. Ruskista lihapakettia mahdollisimman hyvin eri
puolilta, jotta se saa kauniin pinnan.
Laita
lihalämpömittari lihapalan paksuimpaan kohtaan. Lisää suola noin kolmasosaan
marinadinestettä ja kaada suolattu liemi voideltuun vuokaan lihan ja sipulien päälle. Laita
vuoka uuniin ja anna paistua. Valele lihapalaa välillä liemellä jotta pinta ei
kuivu. Kun lihan sisälämpötila on noin 75-80 astetta, ota vuoka uunista ja anna
lihan jäähtyä folioon käärittynä.
Pura naru
jäähtyneen lihan ympäriltä, leikkaa siivuiksi ja tarjoile salaattipediltä
risoton kera. Valmista kastike erikseen.
Kastike
1 dl kasvislientä
1 rkl hunajaa
1-2 tl balsamico-etikkaa
2 rkl kuivaa marsala-viiniä
mustapippuria rouhittuna
ripaus suolaa
Keitä kokoon
noin 30 min, tarkista maku välillä ja korjaa jos tarpeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.