Resepti on mukailtu Jan Hedhin Hedelmäleivän reseptistä kirjassa 'Mestarileipurin leipäkirja'. Tämä leipä vaatii hieman järjestelmällisyyttä: kuivatut hedelmät laitetaan likoon ja esitaikina pistetään tekeytymään leivontaa ja paistoa edeltävänä päivänä. Määrästä tulee 3 reilunkokoista noin 930 grammaista vuokaleipää.
Esitaikina
150 g vehnäjauhoja
2 g tuorehiivaa (tai ripaus kuivahiivaa)
100 g vettä
4 g merisuolaa
- Mittaa ainekset kulhoon suolaa lukuunottamatta ja vaivaa noin 10 minuuttia.
- Lisää suola ja vaivaa vielä noin 5 minuuttia.
- Siirrä taikina öljyllä voideltuun muovikulhoon, sulje kannella, siirrä jääkaappiin ja anna kohota noin vuorokausi. Itselläni jäi esitaikinan kohoamisaika lyhyemmäksi, noin 12 h jääkaapissa ja 4 h huoneenlämmössä.
Kuivattujen hedelmien liotus
225 g kuivattuja päärynöitä
225 g kuivattuja aprikooseja
kulhollinen kylmää vettä
- Laita kuivatut hedelmät kulhoon ja lisää reilu määrä kylmää vettä, sulje kannella.
- Laita kulho jääkaappiin ja anna hedelmien liota noin vuorokausi. Itselläni liotusaika oli noin 14 h jääkaapissa.
Yön yli nukuttua päästään leipomaan.
Hedelmien valmistelu taikinaa varten
Liotetut hedelmät
50 g vehnäjauhoja
125 g pekaanipähkinöitä
- Valuta liotetut hedelmät hyvin. Käytin hedelmien liotusveden taikinaan.
- Leikkaa hedelmät sopiviksi paloiksi, aprikoosit noin 4 osaan ja päärynät, jotka ovat hieman kovempia, hieman pienemmiksi ja laita ne kulhoon.
- Murskaa pekaanipähkinöitä rouheeksi.
- Ennen hedelmien sekoittamista taikinaan, sekoita vehnäjauhot hedelmien joukkoon varovasti ja huolellisesti.
Taikina
800 g vehnäjauhoja
75 g graham-jauhoja
75 g ruisjauhoja
50 g tummaa sokeria (intiaanisokeria)
500 g vettä
20 g hiivaa (tai pussi kuivahiivaa)
100 g voita
20 g merisuolaa
- Laita jauhot, sokeri, esitaikina, vesi ja hiiva kulhoon ja vaivaa noin 5 minuuttia. Tässä vaiheessa oma Mr. Woodini hieman valitti taikinan koosta ja painosta, joten vaivasin taikinan kahdessa erässä.
- Lisää pehmeä voi ja jatkaa vaivaamista toiset 5 minuuttia. Lisää suola ja sekoita edelleen noin 5 minuuttia.
- Sekoita jauhotetut hedelmät taikinan joukkoon. Tämän vaiheen tein käsin, koska sain samalla kaksi eri taikinaerää kätevästi vaivattua yhteen samalla. Mikään ei voita käsinleivontaa.
- Laita taikina öljyttyyn rasiaan ja sulje kannella. Laita lepoon noin tunniksi huoneenlämpöön. Painele välillä kerran kokoon.
- Kumoa taikina leivontapöydälle, jonne olet levittänyt reilusti jauhoja. Vaivaa taikinaa hieman. Punnitse taikina. Käytin kolmea noin samankokoista leipävuokaa, jaoin taikinan kolmeen noin 930 g suuruiseen palaan. Leivo palat palloiksi ja anna levätä noin 10 minuuttia leivontapöydällä.
- Leivo pallot pitkulaisiksi leiviksi ja painele voilla voideltuihin vuokiin. Ripottele pinnalle ruisjauhoja.
- Peitä leivinliinalla ja anna kohota reilun tunnin verran.
- Laita vuoat 250 C -asteiseen uuniin, suihkuta uuniin reippaasti vettä suihkupullolla (toisinaan kaadan uunin pohjalle hieman vettä). Anna paistua kuumassa ja kosteassa noin 5 minuuttia, laske sitten lämpötila 180 C -asteeseen. Avaa uuninluukku noin 10 minuutin kuluttua hetkiseksi (varo vesihöyryä) ja jatka paistamista kunnes leipien sisälämpötila on noin 90 C astetta, eli noin 30-40 minuuttia. Ota leivät pois vuoista ja jatka paistamista kunnes sisälämpötila on 98 C astetta. Jäähdytä ritilällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.