sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Ruispalat hapanjuureen

Jan Hedhin Sura degar, sötä bröd -kirjassa on resepti suomalaisille ruispaloille (Finska rågkakor). Resepti on Jyväisiä ruispaloja suoraviivaisempi, jos muistaa ruokkia ruisjuurta hyvissä ajoin - ja suurissa määrin. Tai no, Jyväisissä ruispaloissa 'ruokitaan' esitaikina, tässä oletuksena on, että aktiivista, kuplivan huokoista ruisjuurta on jo olemassa sopiva määrä.

Finska rågkakor

n. 25 kpl

750 g löysähköä ruisjuurta (2-3 kertaa ruokittua, sekaan voi lisätä kourallisen rukiinjyviä ennen viimeistä ruokintaa)
750 g karkeita ruisjauhoja
300-350 g vettä
24 g hienoa merisuolaa

Ruisrouhetta tai -leseitä koristeluun.
  1. Sekoita ainekset paksuksi taikinaksi, sellaiseksi että siitä voi muodostaa koossa pysyvän pallon. Veden määrä riippuu siitä, kuinka löysää juuri on. Kenwoodilta sekoitus vie noin 5 minuuttia K-vatkaimella.
    Taikinaa ei mielestäni tarvitse vaivata, Hedhin ruisleipäohjeissa tosin yleensä vaivataan 15 minuuttia...ehkäpä ison taikinan kunnolla sekoittuminen vie vartin?
  2. Anna taikinan levätä kannellisessa astiassa 1-3 h, kunnes se on selvästi noussut ja huokoistunut. Lepoaika vaihtelee suuresti, kesähelteellä tunti riitti, talvella tuntuu kestävän kolmekin.
  3. Taputtele taikinasta reilusti jauhotetulla alustalla n. 1,5 - 2 cm paksuinen levy. (Jaa tarvittaessa taikina kahteen tai kolmeen osaan.)
  4. Ota taikinasta muotilla/lasilla ruispaloja. Sumuta palojen pintaan suihkupullolla vettä ja paina ne ruisrouheeseen tai -leseisiin. Viimeiset ylijäämäpalat voi taputella suunnilleen samankokoisiksi paloiksi kuin muotilla otetut.
  5. Anna nousta 2 h kostutetun liinan alla, muovipussilla peitettynä.
  6. Pistele ruispalat haarukalla ennen paistoa.
  7. Paista 250 C asteessa 15-20 minuuttia. Pidemmällä paistoajalla ruispalat tummuvat reunoista reilusti, nam.
    Paistan ruispalat kiertoilmauunissa, 2-3 peltiä kerrallaan. En suihkuta uuniin vettä niin kuin vaaleaa juurileipää paistaessa - ruisleipien kuoresta tulee paksu ja rapea ilmankin.
  8. Jäähdytä joko ritilän päällä (rapeampi) tai leivinliinaan käärittynä (pehmeä kuori).
  9. Jos aiot pakastaa ruispalat (ja sulattaa paahtimessa), halkaise palat ennen pakastusta.

sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Pingviini ja maustepippuri

Tänä vuonna näytti ensin siltä, että erikoistyövälineammattilainen ei ehdi arkkitehturoida piparkakkutalon kaavoja. Päädyin googlailemaan ideoita linnunpönttökaavoille, mutta löysin jotain parempaa: pingviinejä!

... ja siitä se sitten lähti ..

Muotti

Sen jälkeen kun idea oli hyväksytetty projektitiimillä, piti löytää pingviinimuotti. Helppo homma, lenkkikengät jalkaan ja Hobby Pointiin Fredalle. Kotona selvisi että muotin pingviinin asento on kuulemma väärä. Ryhmässä hihittelevien pingviinien siipi ei viipota selän takana. Aha. No leikkaa siipi pois.

Taikina

Tarvittiin jo kauden kolmas taikina, tämä on joku versio Paraisten piparkakut -reseptistä, maustepippurilla tuunattuna (koska pepparkakor - peppar - kryddpeppar oivallus on tuore). Hedhin taikinasta tulee hyviä pipareita, mutta taikinan syöntiominaisuudet heti valmistuksen jälkeen ovat heikot, koska siirappia ei kuumenneta. Lämmin, pehmeä taikina, johon sokeri on sulanut, on parempaa. Ja tulee myös rapeita pipareita.

Rapeat piparit
210 g tummaa siirappia
70 g fariinisokeria
130 g sokeria
250 g voita
2 tl neilikkaa 
2 tl kanelia
2 tl maustepippuria
2 tl inkivääriä
1 rkl pomeranssinkuorta
2 kananmunaa
3 tl soodaa
500 g karkeita vehnäjauhoja
  1. Kiehauta siirappi, sokerit, voi ja mausteet. Anna jäähtyä.
  2. Lisää kananmunat yksitellen.
  3. Sekoita sooda ja vehnäjauhot ja lisää siirappiseokseen.
  4. Kaavi löysä taikina kannelliseen kulhoon ja anna seistä jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään.

Kitkatarjotin, sulava Etelämanner ja väärä valas

Pingviini-installaation kriittiselle polulle osui seuraavaksi alusta. Tukun baaritarvikeosastolta löytyi juuri sopivan kokoinen prikka (re: kuitti kitkatarjotin 10,90e), matkalla kassalle keksittiin ostaa sinistä marsipaania ja valkoista sokerimassaa. Sokerimassasta piti tulla lumikinoksia mutta jossain vaiheessa idea jalostui valaaksi. Paitsi että Etelämantereen valas pitäisi olla musta. No tehdään  Ahab-valkoinen? Ei kaskelotit viihdy Etelämantereen vesillä*. Aha. No ei ole mustaa väriä, tee poikkeusyksilö.

Pingviinien alustaa leikatessa muistin joissain piparkakkutalo-ohjeissa olleen vinkin siitä, että palojen uunissa paisuneet ja pyöristyneet reunat voi leikata uudestaan vähän ennen kun piparit ovat paistuneet kypsiksi. Toimii! Projektin eettinen kynnys piti myös ylittää tässä vaiheessa. Tehdäänkö mannerjään lisäksi irtoavia jäälauttoja? Voiko jäälautalle laittaa muutaman ryhmästä eroonjoutuneen yksilön? Voi. Pingviinit osaavat uida.

(* Koiraat viihtyy, toim.huom)

Kokoaminen

Inspiraatiokuvassa pingviinit parveilevat valkoisella alustalla. Perinteinen sulatettu sokeri -kiinnitys ja tomusokerista ja vedestä sekoitettu tahna tuskin toimisivat. Amerikassa muistin koonneeni piparkakkutaloa valkoisella tahnalla ja gingerbread frosting - royal icing - pikeeri -hakusanaketjulla löytyi sopivalta kuulostava vaihtoehto. Ja selvästikin koko internet käyttää jo pikeeriä, t. myöhäisherännäinen.

Pikeeri
2 valkuaista
180 g + 90 g tomusokeria
sitruunamehua
  1. Vatkaa 2 valkuaista ja 180 g tomusokeria n. 3 minuuttia.
  2. Lisää 90 g tomusokeria ja muutama tippa sitruunamehua.
  3. Jatka vatkaamista n. 1 minuutti, kunnes seos on tasaista ja kiiltävää.
Sinisestä marsipaanista kaulitui meri melko helposti, helpomminkin olisi selvinnyt, jos olisi tajunnut lukea pakkauksen 'kauli tomusokerin päällä' ohjeen ... täällä mitään prinsessakakkuja ole koskaan leivottu.
Pikeerin puolestaan sai levitettyä varsin helposti, pingviinit pysyi pystyssä kertaheitolla-asettelulla. Kovettuessaan pikeeristä tuli varsin kinostuneen lumen oloista. Kylläpä sitä aamulla ihasteltiin.




... Version 2.0 kehityslistalle ideoitiin:
  • pingviiniryhmän keskelle sijoitettava kamina? televisio? nukkekotikaupasta?
  • valaan suihku? sulatetusta sokerista?
  • marsipaaniaallot